Pillanatképregény

“A fénykép hatalma abban rejlik, hogy lehetővé teszi olyan pillanatok tüzetes vizsgálatát, 

melyeket az idő sodra egyébként rögtön elmosna.”  

-Susan Sontag

…Nekem a fényképezés a pillanatra való teljes ráhangolódást jelenti. A tájkép fotózás pedig számomra olyan, mintha portrét készítenék. Minél jobban megismerek egy tájat, elmerülök benne, annál több arcát fedezem fel, engedi láttatni. E tekintetben a Balaton az egyik kedvenc modellem és emiatt van az, hogy a parton vannak olyan partszakaszok, ahová időről időre visszajárok, és nem tudom megunni, mert mindig tartogat valami újdonságot.

A fotósorozatok elkészülte után az utómunkával válik teljessé az alkotási folyamat. A témához, hangulathoz illeszkedő vágással, komponálással és színkezeléssel igyekszem olyan formába önteni a képet, ami szerintem a leginkább vissza tudja adni azt az érzésvilágot, pillanatnyi jelenlétet, amit én megéltem és inspirált akkor és ott.

A cím, Pillanat-kép-regény egy szójáték, hiszen ezek a képek nemcsak pillanatnyi történeteket megörökítő képkockák, hanem kapcsolatban is állnak, egy-egy történet kiragadott részletei.

2019. augusztus 29.

Videó lejátszása
Videó lejátszása
Posta Zsófia fiatal képzőművész első önálló kiállítása nyílt meg a magyar fotográfia napján az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Március 15. úti épületében Pillanatképregény címmel.
 A kiállítást Dallos Zsuzsa újságíró nyitotta meg. Elmondta, a tárlat címe kreatív értelmezésekre sarkallhatja azokat, akik megtekintik, hiszen a háromtagú összetett szó bármely részeit összeillesztjük, újabb és újabb értelmezések tárulnak elénk.

– Egy nagyon fiatal hölgy első önálló kiállítására jöttünk el, és ha én azt mondom nektek, hogy augusztus 29-e, akkor tudjátok, hogy ez a mohácsi csatavesztés napja, és azt is bizonyára tudjátok, hogy öt évvel előtte volt a nándorfehérvári csatavesztés napja, Gárdonyi Géza Egri csillagok könyvéből pedig azt is tudjátok, hogy ezen a napon settenkedtek be a törökök és foglalták el Buda várát.

Ez a három évforduló benne van a köztudatban, de az már kevésbé, hogy 2003 óta a Magyar Fotográfusok Országos Szövetsége kinevezte ezt a napot a magyar fotográfia napjának. Olyan jó lenne, ha ezeket az ünnepeket, és nemcsak a veszteségeinket tartanánk számon – fűzte hozzá Dallos Zsuzsa.

Borián Beatrix, a könyvtár munkatársa a megnyitón elmondta, a fotók minden napszakban mást mutatnak, más történetet mesélnek el, így érdemes többször visszalátogatni a kiállításra.

A megnyitón Nagy Gergely gitáros működött közre. A kiállítás szeptember 27-éig megtekinthető a Március 15. úti könyvtár épületében. 

Forrás: https://www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/posta-zsofia-fiatal-kepzomuvesz-kedvenc-modelljeinek-egyike-a-balaton-3052606/

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top